Dette er et debatoplæg. Jeg er – som jeg har sagt flere gange – bekymret for fremtiden i vores struktur, og vil gerne tænke og handle til alternativer.
________________________
FLG – Skal vi stadigvæk være der som en specialgruppe
– eller er andre måder hvor vi kan inkludere alle freelancere i DJ
På delegeretmødet 2025 skal vi højst sandsynligvis beslutte ny struktur i DJ. Den nuværende struktur er svær forklare for nye medlemmer, og vores kontingent er svært gennemskueligt. Og måske er vores struktur bare vanetænkning og konservativ.
Dette er et debatoplæg. Jeg er, som jeg har sagt flere gange bekymret for fremtiden i vores struktur, og vil gerne tænke og handle til alternativer.
Strukturen er sikkert bundet i historiske begivenheder, og for at kunne rumme de mange traditionelle fagligheder som vi rummer. Det har sikkert også været nødvendigt når DJ er gået fra en journalist-fagforening, til en medie-fagforening.
Men opdelingen i de mange specialgrupper har også en bagside. Der kan være en tendens til “dem og os”. Vores tilknytning er i måske i højere grad bundet til en faggruppe end til fagforeningen.
På den måde har vi måske bygget en række siloer – med hver vores egne medlemmer.
Det kan måske være godt at skabe rum, hvor der er plads til at udvikle fagligheden, men strukturen æder ressourcer – både de menneskelige og økonomiske.
Og måske er vores fagligheder ikke så entydige, som vores struktur antyder. Tænk bare på en fotojournalist, som kunne være medlem af 3-4 forskellige specialgrupper og -foreninger. Og med AI som værktøj bliver vores faggrænser sikkert endnu mere flydende.
VI er organiseret i grupper, med selvstændig økonomi, beslutninger, vedtægter. Og når vi er selvstændige foreninger, kræver det bestyrelse, valg, vedtægter og generalforsamling.
På et tidspunkt i Freelancegruppen kostede den årlige generalforsamling en halv million kroner (inkl. overnatning, underholdning mm) Det er en tredjedel af vores årlige medlemskontingent. Et stort beløb for at kunne afvikle en generalforsamling for cirka 80 medlemmer ud af en medlemsskare på 2.200 medlemmer. I år er der dog skåret ind til benet og vi har budgetsat 150.000 kr. til generalforsamling, hvor vi forventer cirka 60 medlemmer samt bestyrelse møder op. Oveni det beløb skal vi selvfølgelig lægge tid vi bruger på møder til at forberede og diskutere. Tid der kunne bruges til aktiviteter der mere direkte kom medlemmerne til gode. Så selv med en skrabet model er denne organisering dyr.
Jeg hilser arbejdet med ny struktur velkommen, som bliver præsenteret ved delegeret i 2025 – vil jeg tro.
Vi kan dog i Freelancegruppen allerede nu måske selv komme med forslag til, hvordan vi ser os (freelancere og selvstændige) placeret i DJ. Hellere selv arbejde med en model der passer ind i vores virkelighed, end en model der er lavet så den også skal passe ind i en specialgruppeløsning.
IDAG
Freelancegruppen er i dag organiseret på samme måde som de specialgrupper, der er samlet om et fag, men vi har ingen specifik faglighed. Vores fællesskab er vores ansættelsesform.
Freelancegruppens organisering er kendetegnet ved en tung organisering, der giver os et højt kontingent og en stor del af kontingentet går til administration.
Det er en organisering vi har båret med os fra tiderne hvor vi havde en mere omfattende økonomi – blandt andet fordi vi modtog en del midler til afholdelse af kurser gennem ophavsretsmidlerne.
Over halvdelen af de 75 kr vi betaler om måneden går til administration (inkl. generalforsamling) og drift (barselsfonden indtægter og udgifter er udeladt)
Et måske større problem er, at vi ikke repræsenterer alle freelancere i Dansk Journalistforbund. Vi har i dag lidt under 2.100 medlemmer, mens der i DJ er registreret 3.400 freelancere. Og der arbejder helt sikkert endnu flere medlemmer som freelancere eller løst ansatte. Og der er flere på vej.
Herunder fordelt på de forskellige specialgrupper (deres o-medlemskab)
Freelancegruppen | 1843 |
Film og tv | 483 |
Fotograferne | 334 |
Kommunikation | 247 |
Journalisterne | 225 |
Visuelt forum | 168 |
Forum for billedemedieoversættere | 52 |
Danske Bloggere og influenters | 32 |
Valggruppen for pensionister | 10 |
Organisationsbladsgruppen | 8 |
Alle registrerede freelancere i DJ | 3402 |
Freelancegruppen repræsenterer med vores cirka 2100 medlemmer (dette tal er incl i-medlemmer) under 2/3 af de registrerede freelancere og selvstændige i DJ.
Freelancegruppen er stadig en stor gruppe, men mister medlemmer hvert år. Cirka 5%, som vist er sådan cirka det samme som andre specialgrupper mister
Problemet er, at vi mister de unge – dem der har et arbejdsliv foran sig.
De seneste to år er andelen af pensionister steget med 15% i Freelancegruppen. I samme periode har vi mistet 40% af vores 20-29 årige medlemmer, 21% af vores 30-39 årige medlemmer og cirka 14% af vores 40-49 årige medlemmer. Andelen af gamle og ikke erhvervsaktive er stigende.
De unge erhvervsaktive freelancere findes. Måske i DJ, men ihvertfald på jobmarkedet. De skal findes og ind i DJ, og de skal automatisk ind i en Freelancegruppe.
Lad os tænke tanken at alle freelancere skal være repræsenteret i en Freelancegruppe version 2.
Talerøret kunne sagtens være noget der ligner det som vi har dag – en valgt forsamling. Men ikke valgt blandt medlemmer på en generalforsamling og heller ikke på et fysisk fremmøde. Og så skal den repræsentere alle – alle – freelancere i Dansk Journalistforbund. Vi kan kalde det, der bliver valgt, en baggrundsgruppe, styregruppe.
Alle, der er registreret som freelancere i DJ kan vælge og vælges til denne gruppe. Det foregår ved en skriftlig og online afstemning. Der kan sagtens være ført en valgkampe, (præsentation af kandidaterne).
Dennne gruppe mødes med samme frekvens som den nuværende bestyrelse
Dene gruppe iværksætter aktiviteter. Arbejder politisk på at få Freelancearbejdslivet på dagsordnen. Sådan set det samme vi laver i dag. Men intet eget budget opkrævet af vores medlemmer. Det skal ikke være dyrere at være freelancer end lønmodtager når man er medlem af Dansk Journalistforbund.
Det som vi laver i dag, laver vores forbund sådan set allerede i dag. Laver kurser. Laver nyhedsbrev. Laver website. Laver politisk påvirkning. Laver samarbejde ud over Danmarks grænser. Alle biz-kurser for freelancere bliver arrangeret og faciliteret af DJ, ikke Freelancegruppen
Man kan også sagtens forestille der er øremærket et beløb til igangsætning af initiativer fra Freelance-styregruppen. Det kan være med til at sikre en fornyelse i både tanker og handlinger.
Køreplanen kunne være
2024 FLG GF
Ved FLGs generalforsamling vedtages en hensigtserklæring der skal arbejde på en løsning der omfatter alle freelancere i DJ. Dette arbejde skrives ind i arbejdsprogrammet.
Vi skal arbejde på to hovedparoler:
Alle freelancere i DJ skal være organiseret i en gruppe af freelancere
Det skal ikke være dyrere at være freelancer i DJ end være lønmodtager i DJ
I 2024 vælger vi bestyrelse efter planen. Denne bestyrelse arbejder tæt sammen med gruppen i DJ der arbejder med forslag til ny struktur (den er allerede udpeget af Hovedbestyrelsen).
2025 FLG GF
På generalforsamlingen 2025 fremlægger bestyrelsen det forslag til struktur, som Freelancegruppen ønsker der skal sættes til afstemning på delegeretmødet i april.
Den siddende bestyrelse fortsætter (med de nyvalg der skal til). Bliver den nye struktur vedtaget på delegeretmødet overgår den siddende bestyrelse umiddelbart derefter til den nyoprettede freelancestyregruppe.
Vores formue, som måske er på 3-500.000 kr. kan overgå til en fond der kan søges til individuelle formål af Freeleancere i DJ
Lad os være et forbillede for andre
Det at organisere sig som en forening i foreningen gør vores arbejde svært og besværligt. At afholde generalforsamlinger og snakke vedtægter og regler må ikke fylde så meget, som det fylder idag. det stjæler fokus og arbejdskraft fra ting der er vigtigere.
Jeg håber vi kan blive et forbillede for andre speicalgrupper og måske kredse.
Specialgrupper i dag
FreelanceGruppen: 75 kr. + 5 kr.
Forum for Billedmedieoversættere: 70 kr.
Visuelt Forum: 50 kr.
Forbundet for Influenter & Bloggere: 50 kr.
FILM&TVGRUPPEN: 32 kr.
DJ:Fotograferne: 30 kr.
Organisationsgruppen: 25 kr.
DJ Kommunikation: 20 kr.
Journalisterne i DJ: 5 kr.
Valggruppen for pensionister og efterlønnere: 0 kr.